Hopp til hovedinnholdet
Fond chevron_right
Sparing i fond chevron_right
Rådgivning chevron_right
Nyheter chevron_right
Kontakt oss chevron_right
Bærekraft chevron_right
Om oss chevron_right
Arrangementer chevron_right

Innholdet på denne siden er markedsføring

2 min lesing

Investering i en verden uten supermakter

29. november 2016

Det blir et kjærkomment gjensyn med den geopolitiske sjefsstrategen Marko Papic til SKAGEN Fondenes Nyttårskonferanse i januar 2017 . For to år siden holdt han et tankevekkende foredrag om oppløsningen av verdens maktbalanse og populismens inntog i Vesten.

Da Marko Papic sto på scenen i Oslo i januar 2015 proklamerte han at den tradisjonelle verdensorden med USA i hovedrollen som supermakt var over. I stedet sto vi overfor en multipolarisert verdensorden som kan få store konsekvenser for den globale investor.

Vestens makt er svekket

BCA's geopolitiske sjefsstrateg vurderte at kraften i samlingen i den vestlige alliansen var svekket og at USAs lyst til å opptre som global politi var sterkt fallende. Det var best illustrert med konflikten i Irak, hvor USA ikke lenger førte seg med like stor selvsikkerhet som under tidligere konflikter i Midtøsten. Samtidig var Papic bekymret for den gryende nasjonalismen han så fra en lang rekke populistiske politikere på høyre fløy, og som fikk sette dagsorden særlig i Europa. Dette ble vel og merke sagt lenge før Donald Trump var en realitet som USAs 45. president.

Usikkerhet for globale investorer

Utviklingen mot en multipolarisert maktbalanse i verden er ifølge Papic dårlig nytt for globale investorer. I årene som kommer kan vi forvente økt proteksjonisme med flere handelsbarrierer og større generell global usikkerhet. Den utviklingen vil true den veksten og globaliseringen som verdensøkonomien har nytt godt av etter den kalde krigen sluttet. Mest bekymret var han for vekstmarkedene som etter hans mening er dårligere rustet til å motstå presset i en multipolarisert verdensorden.

Papic er en markant foredragsholder

Marko Papic skiller seg fra mange andre geopolitiske eksperter siden han alltid trekker de investeringsmessige aspektene inn i sine analyser. Som sjefsstrateg i det kanadiske analysebyrået BCA research er han ikke redd for å komme med markante konklusjoner om utviklingen i fremtidens aksjemarkeder. Derfor blir det interessant å høre om hans holdninger til Brexit, Trump som president og vekstmarkedenes positive utvikling i 2016.

Se også

Vil du høre Papic på Nyttårskonferansen 2017? Meld deg på 
Her er Marko Papic' foredrag på Nyttårskonferansen 2015.

Kort om Marko Papic 

 

Nyttårskonferansen

Eliot Higgins: Open source-etterforskning kan bekjempe Putins propaganda

Elliot Higgins grunnleggeren av Bellingcat, en etterforskningsgruppe som bruker åpne kilder på ... Les saken nå arrow_right_alt

Mer fra Nyttårskonferansen

Aswath Damodaran: Usikkerhet er en fordel for aktive forvaltere

- Som investor behøver du ikke nødvendigvis å være bekymret for usikkerheten hvis du satser på ...

Russlandekspert Fiona Hill: Sannheten ligger bak det politiske spillet

Skal du forstå Putin og krigen i Ukraina må du kikke bak fasaden, sa Fiona Hill, tidligere ...

Mohamed El-Erian: En fragmentert verden trenger aktiv forvaltning

Aktiv forvaltning er svaret på mange av de problemene investorer kommer til å oppleve i fremtiden, ...

Historisk avkastning er ingen garanti for fremtidig avkastning. Fremtidig avkastning vil blant annet avhenge av markedsutviklingen, forvalternes dyktighet, fondets risikoprofil og forvaltningshonorar. Avkastningen kan bli negativ som følge av kurstap. Det kan være risiko knyttet til investeringer i fondet på grunn av markedsbevegelser, utvikling i valuta, rentenivåer, konjunkturer, bransje- og selskapsspesifikke forhold. Før investering anbefales kunder å sette seg inn i nøkkelinformasjon og prospekt som inneholder nærmere informasjon om fondet egenskaper og kostnader. Informasjonen finnes på www.skagenfondene.no. SKAGEN AS forvalter fondene etter avtale med Storebrand Asset Management.

keyboard_arrow_up