Hopp til hovedinnholdet
Fond chevron_right
Sparing i fond chevron_right
Rådgivning chevron_right
Nyheter chevron_right
Kontakt oss chevron_right
Bærekraft chevron_right
Om oss chevron_right
Arrangementer chevron_right

Innholdet på denne siden er markedsføring

4 min lesing

Fiona Hill: Ved den politiske frontlinjen

28. desember 2022

Man skal holde tungen rett i munnen når man leser om Fiona Hills oppvekst, utdannelse og karriere. Hills liv har nemlig vært en reise utenom det vanlige. En reise preget av enorm viljestyrke og sterk rettferdighetssans.

Det hele startet i Bishop Auckland – en av mange engelske byer som vokste under industrialiseringen, men som senere mistet sin glans. Hills far var gruvearbeider, og hun beskriver hvordan familien slet økonomisk. For å få tingene til å gå rundt bidro hun ved å ta en rekke småjobber gjennom sin oppvekst.

Hills flittighet i skolen belønnet seg, da hun ble tatt opp ved det prestisjefylte St. Andrews University i Skottland, som med sin grunnleggelse i 1413 betegnes som et av "The Ancient Four". Her studerte hun historie og russisk, som først førte til en mastergrad og senere en doktorgrad ved Harvard University, som utover Hill også har utdannet amerikanske presidenter og nobelprisvinnere.

Det er tydelig at Fiona Hill ikke er fremmed for å brette opp ermene. Viljen ga henne jobb som etterretningsanalytiker under presidentene George W. Bush og Barack Obama, før hun ble "senior fellow" i tenketanken Brookings Institution som holder til på Massachusetts Avenue i Washington – også kjent som "Think Tank Row". Etter dette ble hun ansatt av Donald Trump som seniordirektør for europeiske og russiske anliggender og ble dermed en del av Trumps National Security Council – et råd bestående av Det Hvite Hus sine tyngste profiler, som ved kriser samles i det berømte Situation Room.

I denne rollen har hun blant annet stått ansikt til ansikt med Russlands president Vladimir Putin. Hun har faktisk vært tettere på han enn vi andre nok kunne tenke oss. "Jeg la merke til dressen hans, en av de fine, skreddersydde, og måten hans små blodårer dunket på hans venstre side av ansiktet" uttrykte Hill i et radioprogram hos BBC (Kilde: Business Insider). 
Det kan være at den uønskede intimiteten gjorde at Fiona Hill kunne komme inn under huden på Putin, og lese hans kalde, kyniske maktspill, hvor selv Twitter- og Tesla-eier Elon Musk blir redusert til bonde i et sjakkspill. Hun har uttrykt at "Elon Musk har en enorm innflytelse og stor betydning for samfunnet. Putin spiller på store menns egoer, gir dem en følelse av at de har en rolle å spille. Men i virkeligheten er de bare budbringere for Putin." (Kilde: Washington Examiner).

I kraft av sin posisjon som rådgiver for Donald Trump endte Hill i vitneboksen i den første riksrettssaken mot presidenten. Riksretten var satt blant annet på bakgrunn av en anklage om, at Trump hadde bedt Ukraina finne skadelig informasjon om hans motstandere i det amerikanske valget. Hills sin dom over Trump og hans politiske virke var klar: "Trump utgjorde en massiv risiko i forhold til kontraspionasje på grunn av hans svakheter og skrøpelige ego". (Kilde: NPR.org)

Hva er så neste skritt på reisen for Fiona Hill? Som nylig tiltrådt Chancellor ved Durham University kan man umulig forestille seg at hun stopper her. Hun har allerede trosset sin fattige oppvekst i den engelske arbeiderklassen og lagt seg ut med presidentene både i USA og Russland. På SKAGEN Fondenes Nyttårskonferanse 2023 kan du høre hvor Hills neste slag skal stå under foredraget : Balancing Act: Russia, U.S. and the World. 

Nyttårskonferansen

Eliot Higgins: Open source-etterforskning kan bekjempe Putins propaganda

Elliot Higgins grunnleggeren av Bellingcat, en etterforskningsgruppe som bruker åpne kilder på ... Les saken nå arrow_right_alt

Mer fra Nyttårskonferansen

Aswath Damodaran: Usikkerhet er en fordel for aktive forvaltere

- Som investor behøver du ikke nødvendigvis å være bekymret for usikkerheten hvis du satser på ...

Russlandekspert Fiona Hill: Sannheten ligger bak det politiske spillet

Skal du forstå Putin og krigen i Ukraina må du kikke bak fasaden, sa Fiona Hill, tidligere ...

Mohamed El-Erian: En fragmentert verden trenger aktiv forvaltning

Aktiv forvaltning er svaret på mange av de problemene investorer kommer til å oppleve i fremtiden, ...

Historisk avkastning er ingen garanti for fremtidig avkastning. Fremtidig avkastning vil blant annet avhenge av markedsutviklingen, forvalternes dyktighet, fondets risikoprofil og forvaltningshonorar. Avkastningen kan bli negativ som følge av kurstap. Det kan være risiko knyttet til investeringer i fondet på grunn av markedsbevegelser, utvikling i valuta, rentenivåer, konjunkturer, bransje- og selskapsspesifikke forhold. Før investering anbefales kunder å sette seg inn i nøkkelinformasjon og prospekt som inneholder nærmere informasjon om fondet egenskaper og kostnader. Informasjonen finnes på www.skagenfondene.no. SKAGEN AS forvalter fondene etter avtale med Storebrand Asset Management.

keyboard_arrow_up