Hopp til hovedinnholdet
Fond chevron_right
Sparing i fond chevron_right
Rådgivning chevron_right
Nyheter chevron_right
Kontakt oss chevron_right
Bærekraft chevron_right
Om oss chevron_right
Arrangementer chevron_right

Innholdet på denne siden er markedsføring

2 min lesing

Eliot Higgins: Open source-etterforskning kan bekjempe Putins propaganda

28. februar 2023

Eliot Higgins var en av talerne på Nyttårskonferansen 2023. I foredraget sitt forklarte han hvordan Belllingcat opererer: Mennesker etterlater digitale spor i form av videoer, bilder eller annet materiale, som etterforskningsgruppa Bellingcat samler opp. Deretter analyserer de materialet, blant annet ved å fastslå den såkalte geolocation – altså hvor på kloden en video eller bilde er tatt. Nettopp ved hjelp av geolocation var Eliot Higgins og Bellingcat i stand til å vise mobiliseringen av russiske tropper ved den ukrainske grensen før invasjonen.

Og det er ikke bare for å bestemme bevegelse eller lokalisering at Bellingcats metoder har vist seg effektive. Det har også vært mulig å tilbakevise russisk propaganda ved å bevise at russernes historier ikke alltid holder vann. Et av eksemplene Higgins trakk fram på Nyttårskonferansen var et bilde av en gravid kvinne som ble evakuert fra et utbombet sykehus i Mariupol i det sør-østlige Ukraina. Russerne hevdet at kvinnen kun hadde "realistisk sminke" på og at det dermed var et ukrainsk forsøk på propaganda. Til russernes skuffelse kunne Bellingcat via drone- og satellittbilder, og kvinnens Instagramkonto, bekrefte at sykehuset rent faktisk var blitt bombet, og at kvinnen var gravid. De samme metodene er også brukt til å tilbakevise russiske påstander om at Ukraina hadde "plantet" døde kropper på steder hvor internasjonal presse har sluppet til.

- Tror du vi kommer til å oppleve mer desinformasjon i finansmarkedene, spurte moderator Siri Lill Mannes.

- Risikoen er størst i de såkalte BRICS-landene, de fem ledende vekstmarkedene, altså Brasil, Russland, India, Kina og Sør-Afrika, forklarte Higgins. Han mener at risikoen er større der enn i Vesten, hvor fokuset har vært på Midtøsten og Ukraina.

Bellingcat blir finansiert via donasjoner, crowdfunding og salg av dokumentarer. Dataene som Bellingcats arbeide bygger på er i utgangspunktet fritt tilgjengelig. Derfor er det mange aktører som gjør det Bellingcat er eksperter i. Det bekymrer Eliot Higgins lite, og han betegner det som et "community". Han forklarer også at det er en av styrkene til disiplinen: Du trenger ikke en universitetsutdannelse eller lignende for å utgjøre en forskjell.

Nyttårskonferansen

Aswath Damodaran: Usikkerhet er en fordel for aktive forvaltere

- Som investor behøver du ikke nødvendigvis å være bekymret for usikkerheten hvis du satser på ... Les saken nå arrow_right_alt

Mer fra Nyttårskonferansen

Russlandekspert Fiona Hill: Sannheten ligger bak det politiske spillet

Skal du forstå Putin og krigen i Ukraina må du kikke bak fasaden, sa Fiona Hill, tidligere ...

Mohamed El-Erian: En fragmentert verden trenger aktiv forvaltning

Aktiv forvaltning er svaret på mange av de problemene investorer kommer til å oppleve i fremtiden, ...

Finner verdi der andre ikke leter

Da porteføljeforvalter Jonas Edholm fikk høre at "de mest interessante plantene vokser og lever i ...

Historisk avkastning er ingen garanti for fremtidig avkastning. Fremtidig avkastning vil blant annet avhenge av markedsutviklingen, forvalternes dyktighet, fondets risikoprofil og forvaltningshonorar. Avkastningen kan bli negativ som følge av kurstap. Det kan være risiko knyttet til investeringer i fondet på grunn av markedsbevegelser, utvikling i valuta, rentenivåer, konjunkturer, bransje- og selskapsspesifikke forhold. Før investering anbefales kunder å sette seg inn i nøkkelinformasjon og prospekt som inneholder nærmere informasjon om fondet egenskaper og kostnader. Informasjonen finnes på www.skagenfondene.no. SKAGEN AS forvalter fondene etter avtale med Storebrand Asset Management.

keyboard_arrow_up