Hopp til hovedinnholdet
Fond chevron_right
Sparing i fond chevron_right
Rådgivning chevron_right
Nyheter chevron_right
Kontakt oss chevron_right
Bærekraft chevron_right
Om oss chevron_right
Arrangementer chevron_right

Innholdet på denne siden er markedsføring

3 min lesing

Stabil utvikling i fondene tross Trump

8. desember 2016


2016 har vært et vanskelig år for analytikere når det gjelder å spå resultatet av de store geopolitiske begivenhetene. I november bommet de fleste på målskiven da de aller fleste var enige om at Donald Trump ikke hadde en sjanse mot Hillary Clinton. Minst like mange var enige om at en seier til Trump ville være den sikre veien mot en ny aksjenedtur. Ingen av de to spådommene holdt stikk. Trump vant og de globale aksjemarkedene holdt seg i ro. November ble derfor en fortsettelse av et uforutsigbart år.

Sterk måned for amerikanske og europeiske aksjer

På tross av markedsuroen rundt det amerikanske valget var november en god måned for SKAGEN Global, både relativt og absolutt. Donald Trump klarte å berolige markedene i sin valgtale ved å fremstå som en mer avdempet og konstruktiv utgave av seg selv. Etter et kort fall på verdens børser dagen etter valget kom de store amerikanske indeksene raskt tilbake. Det samme gjaldt de store europeiske børsene. SKAGEN Global steg 4,3 prosent i måneden, 0,5 prosentpoeng bedre enn indeksen. Hittil i år jobber porteføljeteamet hardt for å tette hullet til referanseindeksen.

Oppbremsing i vekstmarkedene

Valget av Trump viste seg til gjengjeld å ikke gjøre samme nytte for vekstmarkedene på samme måte som for de utviklede markedene. MSCI Emerging Markets falt 1,8 prosent i november, og det var marginalt bedre enn SKAGEN Kon-Tiki. Hittil i år har vekstmarkedene stadig et solid forsprang på over 4,8 prosentpoeng i forhold til MSCI All Country World indeksen. I SKAGEN Kon-Tiki bød måneden på et gjensyn med Aberdeen Asset Management som er tilbake i porteføljen etter tre år. Du kan lese mer om utviklingen og kjøp og salg i fondene i statusrapportene .

Stabile obligasjonsfond

Alle SKAGENs rentefond hadde en stabil måned til tross for uroen etter Trumps seier. Best gikk det for det globale obligasjonsfondet SKAGEN Tellus som fortsatte den positive utviklingen i høst. Valgseieren førte til markante stigninger i de lange rentene både i USA og globalt. Det ser ut til at markedet tror at Trumps politikk vil føre til økt vekst og inflasjon. De sterke resultatene i SKAGEN Tellus i november var blant annet drevet av investeringene i Hellas, USA og Storbritannia. Dessuten har fondet ingen eksponering mot Japan i motsetning til referanseindeksen som har rundt 20 prosent vekt i Japan. Disse faktorene førte til at fondet hentet inn det tapte mot indeks og nå ligger foran hittil i år. Dermed er alle rentefondene foran indeks hittil i år.

Les mer i fondenes statusrapporter

USA

Skal jeg kjøpe aksjefond nå, eller vente med å investere?

Det fins heldigvis et enkelt svar som gjør at du slipper å til stadighet følge med. Jeg skal røpe ... Les saken nå arrow_right_alt

Mer fra USA

Hvordan ser SKAGEN på valget i USA?

De som håpet på en rask avklaring i USA har flere skuffelser i vente. Hvem som inntar Det hvite hus ...

Investeringsdirektøren: Mulighetene ligger i vekstmarkedenes problemer

Utviklede markeder hadde nok et godt kvartal, mens det var motbakke for vekstmarkedene. Nå kan det ...

USA økte forspranget i august

De utviklede markedene, med USA i spissen, hadde en sterk måned med god avkastning. Til gjengjeld ...

Historisk avkastning er ingen garanti for fremtidig avkastning. Fremtidig avkastning vil blant annet avhenge av markedsutviklingen, forvalternes dyktighet, fondets risikoprofil og forvaltningshonorar. Avkastningen kan bli negativ som følge av kurstap. Det kan være risiko knyttet til investeringer i fondet på grunn av markedsbevegelser, utvikling i valuta, rentenivåer, konjunkturer, bransje- og selskapsspesifikke forhold. Før investering anbefales kunder å sette seg inn i nøkkelinformasjon og prospekt som inneholder nærmere informasjon om fondet egenskaper og kostnader. Informasjonen finnes på www.skagenfondene.no. SKAGEN AS forvalter fondene etter avtale med Storebrand Asset Management.

keyboard_arrow_up