Hopp til hovedinnholdet
Fond chevron_right
Sparing i fond chevron_right
Bærekraft chevron_right
Om oss chevron_right
Nyheter chevron_right
Rådgivning chevron_right
Kontakt oss chevron_right

Innholdet på denne siden er markedsføring

3 min lesing

Joseph Stiglitz – en folk lytter til

I 2001 ble Joseph Stiglitz tildelt det som populært kalles Nobelprisen i økonomi. Den fikk han for sitt arbeide med å undersøke markeder med asymmetrisk informasjon. Forskningen til Stiglitz viser at asymmetrisk informasjon kan bidra til svært viktig innsikt i fenomener som arbeidsledighet og kredittinnstramminger. I dag er forskningen hans standard verktøy ved universiteter og i politisk analyse. Oppsiktsvekkende nok er Joseph Stiglitz en av få som har fått to Nobelpriser, den andre fikk han i 2007 sammen med de andre bak rapporten Report of the Intergovernmental Panel on Climate Change.

- Ikke la en krise gå til spille

Pandemien viser at det økonomiske systemet ikke virker og nå er det en gylden anledning til å endre den, hevder Stiglitz i et intervju med CNBC i september 2021.

- Ikke la en krise gå til spille, sier han i intervjuet og peker på de økonomiske forskjellene, klimakrisen og lite motstandsdyktige markeder.

Dette er i tråd med det Stiglitz kaller progressive capitalism, eller progressiv kapitalisme som en vei ut av de store økonomiske forskjellene i verden, og ikke minst for å håndtere klimautfordringene.

- I kjernen av dette ligger en ny sosial kontrakt, en balanse mellom markedet, staten og sivilsamfunnet, basert på det jeg kaller progressiv kapitalisme. Det styrer markedsmakten og det kreative entreprenørskapet for å bedre tilstanden i samfunnet generelt, sier Joseph Stiglitz i et intervju med The Economist i 2020.

Han tar til orde for økte statlige investeringer i teknologi, utdanning og infrastruktur, i tillegg trengs fremskritt innen forskning og teknologi.

- Klimaendringene er en eksistensiell trussel, både offentlige reguleringer og politikk må rettes mot å skape en grønnere økonomi, sier Stiglitz i intervjuet.

Rådgiver og sjeføkonom

Joseph Stiglitz har gjort seg bemerket gjennom mange tiår. Fra 1993 til 1995 var han leder for president Bill Clintons råd av økonomer, før han i 1997 ble sjeføkonom i Verdensbanken. Men allerede i 1970, tre år etter at han tok doktorgrad ved prestisjetunge MIT, ble han professor ved Yale. Hans lange akademiske karriere har blant annet gitt ham den prestisjetunge John Bates Clark Medal (1979), før han i 2001 ble tilknyttet Colombia University hvor han fortsatt er professor.

Stiglitz er en mann med innflytelse og presidenter og andre statsledere lytter når han gir råd. I 2011 utropte Times magazine ham til en av de 100 mest innflytelsesrike personene i verden. De siste 15 årene har han skrevet en rekke bøker, flere av dem bestselgere: People, Power, and Profits, Rewriting the Rules of the European Economy, Globalization and Its Discontents Revisited, The Euro og Rewriting the Rules of the American Economy.

Historisk avkastning er ingen garanti for fremtidig avkastning. Fremtidig avkastning vil blant annet avhenge av markedsutviklingen, forvalterens dyktighet, fondets risikoprofil og forvaltningshonorar. Avkastningen kan bli negativ som følge av kurstap. Det er knyttet risiko til investeringer i fondet på grunn av markedsbevegelser, utvikling i valuta, rentenivåer, konjunkturer, bransje- og selskapsspesifikke forhold. Før tegning oppfordres det til å lese fondenes nøkkelinformasjon og prospekt. Oversikt over kostnader finnes på www.skagenfondene.no/kostnader.

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Ved å registrere samtykker du til at SKAGEN registrerer e-postadressen din for dette formålet. Du kan når som helst avslutte abonnementet ved å bruke lenken i e-postene du mottar. Se mer info rundt SKAGENs personvernregler.

keyboard_arrow_up