Hopp til hovedinnholdet
Fond chevron_right
Sparing i fond chevron_right
Rådgivning chevron_right
Nyheter chevron_right
Kontakt oss chevron_right
Bærekraft chevron_right
Om oss chevron_right
Arrangementer chevron_right

Innholdet på denne siden er markedsføring

3 min lesing

Ida Wolden Bache: Stødig i stormen

9. januar 2023

Ida Wolden Bache ble utnevnt som sentralbanksjef i Norge i mars 2022, etter å ha tjent som visesentralbanksjef i Norges Bank siden 2020. Hun er den første kvinnen som har blitt utnevnt til denne rollen i Norges historie. 
– Jeg var veldig forberedt. Først på at det ville være interesse for hvem som søkte stillingen, men også at det er interesse for hvem som er sentralbanksjef, særlig i tider som vi er i nå, at det er en del av jobben. Men det er uvant, sa hun til magasinet Kapital i november. 
Før sin tid i Norges Bank, jobbet Wolden Bache som økonom i Statistisk sentralbyrå og som økonomisk rådgiver i Finansdepartementet. Hun har også jobbet som forsker ved Universitetet i Oslo og har en doktorgrad i økonomi.

En bok som endret alt

Men det var historie hun egentlig startet å studere, helt til hun en dag kom over en tynn mattebok fra innføring i samfunnsøkonomi. Boka fanget hennes interesse, og en ny utdannelsesvei pekte seg ut. En vei som var brolagt med sterkt samfunnsengasjement og et hode for kvantitative fag. 

Som sentralbanksjef har Wolden Bache ansvaret for å lede Norges Bank og sette pengepolitikken i landet. Dette inkluderer å bestemme renten og å styre inflasjonen. Hun har også ansvaret for å forvalte Norges valutareserver og for å bidra til stabiliteten i finansmarkedene.

En ting var at ansettelsesprosessen vakte mer oppsikt enn vanlig er for en sentralbanksjef, men det har vært solid oppmerksomhet rundt jobben i etterkant også. Kort tid før Ida Wolden Bache tiltrådte formelt, valgte Russland å gå til krig mot Ukraina.  
– Det har vært en hektisk og intens periode, men givende fordi vi har et samfunnsoppdrag som er spesielt viktig i tider som dette. Bakteppet er svært alvorlig med den tragiske invasjonen av Ukraina, og de sikkerhetspolitiske spenningene. Det har gitt seg utslag i store svingninger i finansmarkedene og påvirker oss på alle våre ansvarsområder, sier Wolden Bache til Kapital. 

Fleksibilitet og langsiktighet

Wolden Bache har vært en viktig stemme i debatten om hvordan Norge skal håndtere de økonomiske utfordringene som følge av COVID-19-pandemien. Hun har argumentert for at det er viktig å ha en fleksibel pengepolitikk for å håndtere de økonomiske effektene av pandemien, men at det også er viktig å tenke på langsiktig økonomisk stabilitet.

Hun er kjent for å være et klart og konsekvent talerør, og har vært en viktig stemme i debatten om økonomisk politikk i Norge. Hun har også vært en pådriver for å øke kvinneandelen i ledende stillinger i økonomifaget, og har sagt at det er viktig å få flere kvinner inn i ledende roller for å sikre mangfold og balanse i beslutningstakingen. I samarbeid med blant annet investeringsdirektør Alexandra Morris har hun også stilt seg og Norges Bank bak initiativet Kvinner i finans charter. 

I tillegg til å være sentralbanksjef er Ida Wolden Bache også styreleder i NBIM, bedre kjent som oljefondet. På Nyttårskonferansen vil hun snakke om utfordringer rundt forvaltningen av oljefondet i en usikker tid.  

Nyttårskonferansen

Eliot Higgins: Open source-etterforskning kan bekjempe Putins propaganda

Elliot Higgins grunnleggeren av Bellingcat, en etterforskningsgruppe som bruker åpne kilder på ... Les saken nå arrow_right_alt

Mer fra Nyttårskonferansen

Aswath Damodaran: Usikkerhet er en fordel for aktive forvaltere

- Som investor behøver du ikke nødvendigvis å være bekymret for usikkerheten hvis du satser på ...

Russlandekspert Fiona Hill: Sannheten ligger bak det politiske spillet

Skal du forstå Putin og krigen i Ukraina må du kikke bak fasaden, sa Fiona Hill, tidligere ...

Mohamed El-Erian: En fragmentert verden trenger aktiv forvaltning

Aktiv forvaltning er svaret på mange av de problemene investorer kommer til å oppleve i fremtiden, ...

Historisk avkastning er ingen garanti for fremtidig avkastning. Fremtidig avkastning vil blant annet avhenge av markedsutviklingen, forvalternes dyktighet, fondets risikoprofil og forvaltningshonorar. Avkastningen kan bli negativ som følge av kurstap. Det kan være risiko knyttet til investeringer i fondet på grunn av markedsbevegelser, utvikling i valuta, rentenivåer, konjunkturer, bransje- og selskapsspesifikke forhold. Før investering anbefales kunder å sette seg inn i nøkkelinformasjon og prospekt som inneholder nærmere informasjon om fondet egenskaper og kostnader. Informasjonen finnes på www.skagenfondene.no. SKAGEN AS forvalter fondene etter avtale med Storebrand Asset Management.

keyboard_arrow_up